2010. augusztus 9., hétfő

a szezámmagról többek közt



Sziasztok,

"véletlenül" találtam rá egy fontos információra, miközben a szezámmag áldásos hatásai után kutattam, íme:

"Élettani hatásai, összetétele:

Gátolja a melanoma malignum (festékes anyajegyből kiinduló rosszindulatú daganat) sejtjeinek növekedését.
Már az Ájurvéda ajánlotta a szezámolaj rendszeres használatát. E szerint a bőrre kenve segít egészségünk megőrzésében. Napjainkban tudományos kísérletek keretében vizsgálták ki az emberi rosszindulatú bőrdaganat sejtjeinek növekedését. Különböző olajok hatását összehasonlítva, a szezámolaj bizonyult a legeredményesebbnek a daganatos sejtek növekedésének megakadályozásában. Csökkenti a vér-koleszterinszintet."

(Forrás: http://www.szepzold.hu/a_sokszinu_szezammag)

Azonnal megakadt a szemem ezen a néhány mondatot és úgy éreztem magam ilyenkor, mint akit fejbekólintanak. Miért nem tudtam eddig erről...? Valószínűleg, mert az orvosok sem mondhatják, hogy kedves Anita egyen szezámmagot, mert gátolja a rossz sejtek növekedését. Minden bizonnyal ez is egy olyan dolog, hogy orvosilag nincs alátámasztva, tehát nem ajánlhatják. Nem is tudom ilyenkor, hogy higgyek-e az olvasottaknak, vagy tegyem be a "hiszem ha látom" fakkba és tudjam le annyival, hogy lehet, hogy van valami hatása, de ennyire biztos nem jó, ráadásul ki tudja honnan származik, mivel kezelték, mi is van benne tulajdonképpen. Inkább szkeptikus vagyok, viszont nagyon örülök annak, ha jó dolgokat olvasok arról, amiket fogyasztok és szeretek. Ezt az infót jól eltettem magamban és ezek után valószínűleg még bátrabban fogom használni. Olvastam még máshol is hasznos dolgokat róla, pl.itt:

http://bioblog.blogter.hu/53629/szezammag_tej_helyett

Ma mazsolás-meggyes-szezámmagos tejbekölest készítettem és közben jutott eszembe, hogy utánanézzek, mi is található a szezámmagban.

Képen így néz ki a finomságom:


Miután kihűlt és besűrűsödött teszem majd rá a szezámmagot, mert ahogy olvastam nagyon érzékeny a hőre és szeretném, ha ezek az értékes anyagok benne maradnának. A tetejére egy kis mézeskalácsfűszert szórtam, hogy minél változatosabb legyen az íze, mivel lassan elmondható lesz, hogy minden héten ezt eszem néhány napig, édesség helyett. Mondjuk ez is édesség, csak nem érdemes összehasonlítani a tejcsokival vagy a gumicukorral.

Alig várom, hogy langyos legyen és belekanalazhassak :) Nem nagy ördöngösség, egyszerű, viszonylag gyors, változatos és mindenképp egészséges. Ja, a kölesről annyit, hogy:

Élettani hatásai:

Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.

Ezért eszem :)

Szép hétfő délutánt, én nem sokára szúrom magam (combba, azt nem szeretem :/), aztán olvasás lesz valószínűleg napirenden.

Puszi: Nati


1 megjegyzés:

  1. Anno anya is olvasta a szezámmag jótékony hatását és mi is vettünk belőle. Ugye ezekkel az a baj, hogy direkte nem tudod mérni a hatásukat, viszont a szezámmag egészségesnek biztosan egészséges, már csak az emésztés miatt is, serkenti az emésztést, meg tápanyagok biztosan vannak benne, az meg sosem árt a szervezetnek megfelelő mennyiségben. A többi hatását nem tudjuk lemérni, de legalább tudjuk, hogy valamire biztosan jó hatással van. =)

    Amúgy a kenyérbe én is raktam szezámmagot és lenmagot is! Jaj jut eszembe, nem, anyának a lenmagot ajánlották meg a lenmagolajat. Vagyis inkább olvasta ő is neten.

    Miért nem ajánlják az orvosok? Mert nem kapnak belőle részesedést, ha pl. a közeli DM-ben vagy bioboltban jobban fogy a köles vagy a szezám, ellenben a gyógyszergyáraktól kapnak pénzt azért, ha az ő gyógyszerüket írja fel a betegnek, és nem a másik gyógyszergyár gyakorlatilag hatóanyagait tekintve hajszálpontosan ugyanolyan összetételű gyógyszereit. =)

    Ilyen ez a popszakma...

    VálaszTörlés